Прев_ю

10-11 лютого відбулась Міжнародна конференція «#МістаТаЗміни: досягнення та перспективи». Фінальний захід підсумував здобутки п’яти років упровадження Проекту ПРОМІС в Україні.

«Сьогодні ми підбиваємо підсумки діяльності, що провадила Федерація канадських муніципалітетів в Україні разом із командою Проекту ПРОМІС. Цей час ми присвятили роботі, спрямованій на зміцнення муніципального сектору, запровадження демократичного та ефективного управління й прискорення місцевого економічного розвитку. Працюючи з нашими партнерами, ми досягли вражаючих результатів та стали свідками того, як наша спільна праця перетворилась на справжні кейси – історії успіху українських міст», – наголосив у своїй вступній промові директор Проекту ПРОМІС Олександр Кучеренко.

Подія об’єднала фахових експертів, провідних українських та міжнародних практиків, представників громадського сектору та бізнесу, органів державної влади та місцевого самоврядування.

«Канада протягом багатьох років підтримує Україну, зокрема, в питаннях децентралізації урядування та трансформації муніципального сектору. Весь цей час фахові експерти поширювали досвід та кращі практики успішного місцевого розвитку. Робота, проведена в містах-партнерах, дійсно сприяла їх позитивній трансформації, що є безумовним здобутком Проекту ПРОМІС. Уже сьогодні Федерація канадських муніципалітетів поширює український досвід і в інших країнах світу», – зазначила Керол Сааб, виконавча директорка Федерації канадських муніципалітетів.

В ході першого дня Конференції учасники та учасниці оглянули кращі практики 16 міст-партнерів Проекту ПРОМІС у сферах відкритого врядування, місцевого економічного розвитку та міжвідомчої співпраці. Окремим фокусом події стало обговорення подальшої сталості реалізованих ініціатив та проектів, а також огляд актуальних тенденцій муніципального розвитку.

Другий день Конференції було присвячено святкуванню здобутків міст-партнерів з Вінницької, Запорізької, Полтавської та Івано-Франківської областей. Представники Проекту ПРОМІС вручили місцевим активістам та службовцям відзнаки за їх вклад у розвиток українських міст та громад.

«Визнання надихає на нові ідеї та цілі, які потім стають частинкою твого життя! Приємно отримувати нагороду за визнання наших напрацювань, які стануть інструментом для подальшого успішного місцевого економічного розвитку нашої Полтави», – ділиться в своєму дописі Віта Клименко, колишня  директорка Департаменту економіки і інвестицій Полтавської міської ради.

Також під час заходу підбили підсумки конкурсу в рамках флешмобу #ЗмінююМісто від Посольства Канади в Україні та Проекту ПРОМІС. Представники проектів-переможців Максим Черкашин (платформа «Відкритий ринок», м. Тернопіль) та Валентина Седляр (проект «Майстерня міста», м. Житомир) отримали пам’ятну нагороду – відзнаку творця місцевих змін.

«Натхнені історіями успіху наших партнерів, ми вирішили знайти та заохотити якомога більше українських місцевих активістів, адже саме вони часто є головними драйверами позитивних локальних змін. Флешмоб #ЗмінююМісто» показав нам як багато змінотворців по всій країні щодня працюють заради добробуту своїх громад», – зазначила Ольга Мазуренко, керівниця відділу комунікацій та управління знаннями Проекту ПРОМІС.

Протягом 5 років реалізації,  Проект ПРОМІС разом із містами та громадами України вибудував ефективні механізми місцевого розвитку. Спільні напрацювання за напрямками відкритого врядування, підтримки інклюзивного бізнесу та розширення міжвідомчого діалогу дозволять партнерам і надалі провадити успішну діяльність, забезпечуючи сталість упроваджених ініціатив.