Facebook_Melitopol--01-18Посилити експортні спроможності підприємців Мелітополя має на меті проект Проект “Сприяння розвитку бізнесу та експорту продукції МСП м. Мелітополя”, що реалізується в рамках Фонду сприяння розвитку малих і середніх підприємств Проекту ПРОМІС. Участь у навчанні взяли понад 60 підприємців та підприємниць, згодом утворивши неформальну мережу для взаємодопомоги.

Сьогодні експортна діяльність в Україні має ряд викликів, які особливо складно даються малим та середнім підприємствам. Перш ніж вийти на міжнародні ринки збуту український бізнес має враховувати безліч факторів: особливості сертифікації товарів і послуг, умови транспортування, отримання банківських гарантій та страхування, системи ціноутворення та оподаткування. Навчанню цим та іншим навичкам і були присвячені тренінги та індивідуальні консультації в рамках проекту “Сприяння розвитку бізнесу та експорту продукції МСП м. Мелітополя”.

Потреба у посиленні спроможностей експортної діяльності для підприємців Мелітополя особливо нагальна, адже місцевий ринок все ще знаходиться у процесі переорієнтування на нові ринки збуту.

Тож, для визначення потреб вже існуючих та потенційних експортерів Мелітополя, а також спроможностей їх підтримки місцевою владою, навесні 2020 року, було проведено ряд досліджень. Зокрема, участь в опитуванні методом особистого інтерв’ю взяли основні стейкхолдери експортного процесу Мелітополя: представники бізнесу, місцевих органів влади та місцевих бізнес-асоціацій — загалом 22 особи. Водночас, в рамках проекту відбулися три фокус-групові опитування серед новостворених бізнесів (до двох років діяльності), бізнесів роздрібної торгівлі та бізнесів у сфері послуг.

Як розповідає Ірина Славова, директорка КУ “Агенція розвитку Мелітополя”, що реалізовує проект:

“Зустрівшись із викликами пандемії, багато бізнесів були на межі розпачу і закриття. Проект допоміг вчасно переорієнтуватись, дослідити нові ринки і можливості для ведення підприємницької діяльності. Завдяки фаховим експертам-тренерам та успішним кейсам з України вдалося показати нові можливості, що відкриваються завдяки експорту. Зараз учасники продовжують отримувати консультації і значно просунулись у налагодженні міжнародних зв’язків.”

Так, для власників та власниць малих та середніх підприємств, сімейних бізнесів, які раніше не володіли навичками онлайн-торгівлі провели відповідне навчання. Завдяки придбаному Проектом ПРОМІС обладнанню для відеоконференцій тренінги проходили в онлайн- та офлайн-форматах для відповідності всім нормам в умовах карантинних обмежень.

Навчанню необхідним навичкам разом із провідними експертами експортної діяльності були присвячені тренінги в рамках проекту, зокрема з наступних тем: дорожня карта експортної діяльності; основи маркетингу та аналіз ринку; вимоги доступу на ринки, технічні бар’єри щодо екологічної безпеки товарів, санітарно-гігієнічних і ветеринарних норм; ефективна фінансова комунікація у підтримці експорту; юридичні аспекти експорту; логістика та страхування; практики переговорів; пошук партнерів; принципи сталого розвитку в експортній діяльності; електронна комерція (eExport); жінки у бізнесі та експорті.

Враженнями від участі у проекті ділиться Юлія Ліфшиц, комерційна директорка ТОВ “МПІ-АГРО”, яке виготовляє ущільнювачі для гідравліки:

“Наше підприємство має досить значний експортний досвід, працюємо із міжнародними ринками вже понад 13 років. Однак тренінги від залучених експертів були напрочуд корисними. Наприклад, багато нової та актуальної інформації про потенціал ринків Європи та Латинської Америки. Разом з іншими підприємцями ми дізнались про особливості у сфері страхування вантажів, банківських гарантій, відповідні схеми ціноутворення. Мотивація та впевненість в успішній експортній діяльності значно посилились.”!

Для подальшої підтримки підприємницької діяльності та промоції експортно-орієнтованих бізнесів за підтримки Проекту ПРОМІС створили інвестиційний портал міста Мелітополь та закупили квадрокоптери для 3D візуалізації спроможностей міста.

Вихід на нові ринки — це завжди комбінація попереднього досвіду та відкритості до нового, впевненості та ризиків, а його успішність залежить від безлічі змінних факторів. Для Проекту ПРОМІС особливо важливо підтримувати прагнення малого та середнього бізнесу разом із ОМС знаходити нові можливості для економічного зростання, ставати потужними гравцями міжнародних ринків, тим самим підвищуючи добробут громади.