122-4 липня 2019 року у місті Торонто, Канада, відбулася третя Конференція з питань реформ в Україні (Ukraine Reform Conference) – щорічний захід міжнародного рівня, який присвячений експертному обговоренню прогресу реформ в Україні та подальших пріоритетних кроків і перспектив. За підготовку конференції щорічно відповідає Уряд України. Попередні дві конференції відбулися у європейських столицях – Лондоні (2017р.) та Копенгагені (2018р.).

Цьогоріч у конференції взяли участь високопосадовці Канади (Прем”єр-міністр Канади Джастін Трюдо, міністр закордонних справ Канади Христя Фріланд) та України (Президент України Володимир Зеленський, віце-прем’єр-міністр України Геннадій Зубко, в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун), бізнесмени топ-рівня, представники країн ЄС, НАТО, G7, громадські активісти, міжнародні та українські журналісти. Конференція стала дискусією на підтримку реалізації Плану дій України на 2017–2020 роки – амбітної середньострокової дорожньої карти реформ у контексті євроатлантичного бачення України. Серед основних тем, які обговорювалися на конференції, – незворотність українських реформ, можливості, ефективність та результати реформи децентралізації, Україна на шляху вступу до ЄС, а також інноваційні та інвестиційні можливості в Україні.

3 липня робота Конференції з питань реформ в Україні відбулася в Українському Домі Торонто, де учасники мали можливість більше дізнатись про ділові та інвестиційні можливості в Україні, а також ознайомитися із продуктами українських креативних індустрій.

Участь у Конференції взяли 24 очільників українських міст та ОТГ у рамках навчальної поїздки до Канади, яка мала на меті ознайомити представників українських міст з канадським досвідом місцевого самоврядування (зі списком учасників навчальної поїздки можна ознайомитися тут). Ця навчальна поїздка була організована Федерацією канадських муніципалітетів (ФКМ) для новообраних керівників українських об’єднаних громад та інших делегатів навколо Конференції з питань реформ в Україні у Торонто та реалізувалася спільно проектами DOBRE, DESPRO, ПРОМІС і U-LEAD із фінансуванням від американського, канадського, німецького та швейцарського урядів. Українська делегація взяла участь у кількох панельних дискусіях, серед яких «Децентралізація в дії», під час якої було обговорено передачу повноважень та ресурсів від центральної влади на місцевий рівень. Модерував дискусію Брок Карлтон, виконавчий директор Федерації канадських муніципалітетів. Одним з учасників дискусії був Олександр Слобожан, виконавчий директор АМУ, який під час виступу наголосив на тому, що основне завдання на даному етапі – розбудова спроможного місцевого самоврядування, яке здатне надавати жителям послуги високої якості. Він також зазначив, що для досягнення цієї мети АМУ тісно співпрацює з Проектом ПРОМІС над створенням низки стратегій, таких як стратегія розвитку міста, стратегія місцевого економічного розвитку, брендингова і маркетингова стратегія, а також над розробкою програм професійного розвитку місцевих службовців, проведенням стратегічної екологічної оцінки розвитку міст тощо (більше тут).

Після завершення конференції учасники навчальної поїздки здійснили візити до двох канадських муніципалітетів. Перший з них – муніципалітет Четем-Кент, який знаходиться на південному заході провінції Онтаріо, недалеко від кордону зі Сполученими Штатами Америки. Муніципалітет складається з семи населених пунктів, що об’єдналися в 1998 році. День приїзду української делегації міська влада Четем-Кента офіційно проголосила Днем України, протягом якого відбулися офіційні зустрічі з представниками міської влади та української діаспори та ряд урочистостей. У Чатем-Кенті українська делегація дізналася про те, як саме місцева громада активно стимулює розвиток підприємництва та туризму. Другим муніципалітетом, який відвідала українська делегація, став Округ Принс-Едвард. Він розташований у провінції Онтаріо на березі однойменного озера. Структура ради округу була сформована в 1998 році після об’єднання графства і десяти міст, сіл і селищ. (більше про візити тут). Учасники української делегації відвідали місцеві інфраструктурні об’єкти, осередки локального бізнесу та місця культурної спадщини.

Знайомство з канадськими муніципалітетами дало змогу представникам української делегації перейняти кращі практики місцевого самоврядування та можливість використати нові управлінські підходи для розвитку своєї території.