Джерело: Інститут масової інформації

1-8Журналістика, яка заслуговує на повагу та довіру, потрібна Україні як на національному рівні, так і на регіональному. Представники ІМІ долучилися до тренінгу журналістів Вінниччини, щоб обговорити найбільші виклики та проблеми професії напередодні виборів.

Медіаекспертка ІМІ, фактчекерка проекту StopFake Олена Чуранова та представник ІМІ у Вінницькій області Антон Булгаков виступили в ролі тренерів у спільному проекті ПРОМІС (“Партнерство для розвитку міст”), Інституту масової інформації та StopFake.org – “Журналістська діяльність, що заслуговує на довіру й повагу: нові та традиційні медіатехнології, робота з посадовими особами органів місцевого самоврядування”. Разом з медійниками міста й області експерти обговорили найбільші етичні виклики, які сьогодні стоять перед професією, а також місцеві особливості та проблеми. Так, учасники тренінгу називали такі проблеми як найважливіші: низький рівень критичного мислення, брак освіти в журналістів, брак експертів, популярність “зливних бачків” (сайтів, які публікують сенсаційні, неякісні новини – прим. ред.), залежність ЗМІ від власників, порушення стандартів балансу і точності тощо.

“Насправді проблеми журналістів Вінниці, виклики, які стоять перед ними, не є унікальними. Вони спільні для української журналістики в цілому, особливо якщо переглянути звіт КЖЕ (Комісія з журналістської етики – прим. ред.) за результатами регіональних дискусій. Утім, важливо не тільки ці проблеми називати, але і шукати шляхи до вирішення, визначати принципи, порушення яких є неприпустимим для регіональних журналістів”, – зазначила Олена Чуранова.

Представник ІМІ у Вінницькій області Антон Булгаков також розповів про ризики для журналістів, які виникають під час роботи на Вінниччині. Зокрема, про те, що за 2017-2018 роки обласні суди винесли лише одне рішення за статтею 345-1. Інший аспект крім безпеки – якість у публікаціях та присутність джинси в місцевих ЗМІ на основі аналізу ІМІ протягом 2016-2018 років.

Також журналісти Вінниччини протягом 4-5 лютого послухають фактчекерку, редакторку іспаномовної версії StopFake.org Аліну Мосендз та редактора сайту журналістських розслідувань Codastory Саймона Островського, візьмуть участь у тренінгах з фактчекінгу та виявлення фейкових новин.