62244879_10155914588771862_4125130725609439232_n3–6 червня в місті Ванкувер, Канада, відбулася конференція Women Deliver 2019 – найбільший в світі захід, присвячений темі гендерної рівності, здоров’я, прав і добробуту всіх жінок і дівчат. Конференція мала на меті стати каталізатором для активістів та активісток, які працюють заради досягненням рівноправності в світі: поширити знання, запропонувати шляхи вирішення численних глобальних проблем. Спікери та спікерки презентували та обговорювали теми здоров’я, харчування, освіти, участь жінок та дівчат в політичному і економічному житті. В заході взяли участь понад 6 тисяч лідерів/ок, адвокатів/ок та авторів/ок.

На запрошення Федерації канадських муніципалітетів, Україну на цьому заході представляла пані Анастасія Попсуй, в.о. Ірпінського міського голови.

«Зустрівшись зі світовими експертами, послухавши доповіді найвпливовіших жінок світу, для мене стало очевидним таке: гендерна рівність є головним показником не лише рівня залученості жінок до прийняття рішень, це лакмусовий папірець верховенства права та поваги до особистості у будь-якій країні світу. І жінок в політиці буде більше лише тоді, коли в українському суспільстві виросте рівень особистої відповідальності та поваги один до одного. Наше суспільство розвивається, це правда. Але швидкість розвитку залежить від кожного з нас.

Під час Конференції у Ванкувері мені вдалося зібрати матеріали та зразки для написання плану впровадження Європейської хартії в місті Ірпені. Гендерна стратегія Ванкувера також взята як зразок та рекомендація для нашого міста.

2 липня відбулося засідання конкурсного комітету Європейської асамблеї жінок-депутатів по відбору переможців «Кращих жіночих ініціатив для розвитку демократії у місцевих громадах». Критерії оцінки прописані відповідно до глобальних трендів, які були озвучені на Конференції у Ванкувері: екологія, освіта, рівні можливості.

Налагоджені контакти протягом Конференції будуть використані в організації заходу з політичного боулінгу. Деякі учасниці вже запрошені як спікери.

Економічні обґрунтування ефективності гендерного балансу на підприємствах й організаціях будуть використовуватися при написанні стратегій міст та плану дій щодо впровадження Європейської хартії рівності жінок та чоловіків.

Записано низку відео звернень учасниць конференції (політиків, журналістів, громадських діячів) щодо залучення більшої кількості жінок в Україні до партійної роботи, участі в виборах, до високих посад в уряді України, добросовісної та гендерно зваженої журналістики», – розповіла пані Попсуй.

Пропонуємо до Вашої уваги презентацію, яку пані Анастасія представила на Муніципальному форумі АМУ в Одесі, 19-20 червня 2019р.

 pdf Презентація Попсуй