Facebook_12-28Протягом 5 років діяльності Проект ПРОМІС підтримує важливі ініціативи, сповідуючи принципи рівності прав і можливостей чоловіків і жінок. Ця підтримка стосуються як сприяння у впровадженні гендерно зблансованих стратегій і програм міського розвитку, так і фінансування гендерних ініціатив, підтримки жіночого підприємництва і участі жінок в електоральних процесах.

Одним з таких напрямків підтримки гендерних ініціатив є програми малих грантів, що реалізується Проектом ПРОМІС спільно з Асоціацією міст України (АМУ). Програма впроваджується з 2017 року і за чотири роки профінансувала реалізацію 38 проектів з усієї України. Крім того, в рамках Фонду сприяння розвитку малого та середнього підприємництва Проект ПРОМІС підтримав понад 40 проектів від громадських організацій, бізнес-об’єднань, які в тому числі були спрямовані на підтримку жінок і вразливих категорій населення через інклюзивний розвиток бізнесу.

Завдяки проведеному у 2020 році конкурсу короткострокових ініціатив Проект ПРОМІС разом з АМУ підтримав 13 ініціатив, що сприяють участі жінок у місцевому економічному розвитку. Участь в реалізації проектів взяли організації з таких міст як Київ, Львів, Полтава, Мелітополь, Буча, Ірпінь, Мерефа, Первомайськ, а також смт Маневичі, Станиця Луганська, Сатанів, Соколівка. Проекти спрямовані на розвиток жіночого бізнесу, навчанню з маркетингу та промоції, психологічній підтримці жінок, гендерному аналізу стану розвитку громади, що надалі стануть основою для створення цільових програм та стратегій з забезпечення гендерної рівності в соціальному та економічному житті громад.

Серед здобутків проектів, підтриманих в рамках конкурсу  – розробка гендерного паспорту міст Полтава та Київ, популяризація успішних локальних жіночих практик, і головне  – створення для жінок у великих містах та маленьких громадах відчуття нових можливостей, надії та віри у власні сили.

Світова пандемія внесла свої зміни в економічну ситуацію практично всіх сфер життя. Особливо загострилися ризики економічної кризи для жінок, які традиційно несуть подвійне соціальне навантаження. Одним з проектів, що підтримується  програмою є “Психологічна підтримка жінок шляхом підвищення спроможності Центрів соціальних служб”. Метою проекту є надання якісної психологічної підтримки жінкам, якому передує навчання представників та представниць міських соціальних служб спеціальним короткотерміновим технікам підтримки.

Як розповідає Ольга Неманежина, голова ГО «Рада Жіночих Ініціатив», яка впроваджує проект:

”Спеціально створений міксований метод коучингу, дає змогу лише за 4 зустрічі випрацювати новий погляд та мисленнєві паттерни на ситуацію, що викликає занепокоєння у жінки, яка звернулась за допомогою. Такий метод не змушує жінку занурюватись у болючі переживання повторно, а навпаки – створює нові джерела для натхнення та життєвих сил на основі власного позитивного досвіду.  Зараз ми маємо 100-відсотково позитивні відгуки від учасників навчання, а також і перші дієві результати. Так, завдяки участі у коучінговій програмі підприємиця з Харкова, яка раніше проживала у Донецьку і змушена була залишити підприємництво та практично зневірилась у бізнес-перспективах, змогла віднайти віру у власні сили і повернутись до улюбленої справи.”

24 листопада відбулася презентація результатів проекту. Участь у публічній презентації взяли заступниця директора Програми двосторонньої співпраці з Україною при Посольстві Канади Бронвін Круден, директор проекту Проекту ПРОМІС Олександр Кучеренко, виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан, Ольга Неманежина  голова “Ради Жіночих Ініціатив” та  Анастасія Попсуй – керівниця проекту, а також фахівці та експерти, які взяли участь у реалізації проекту. Відеозапис презентації за посиланням.

Як зазначив Олександр Кучеренко, директор Проекту ПРОМІС під час презентації:

“Проект став дуже актуальним у кризовій ситуації пандемії, від якої жінки потерпають в першу чергу. Ми вдячні партнерам  – ГО “Європейська асамблея жінок-депутаток”, “Рада Жіночих Ініціатив”, АМУ, за ініціативу та реалізацію цієї ідеї і раді бути причетними до її результатів. Дуже важливо, що проект дає мультиплікаторний ефект – навчання пройшли саме жінки-психологині, які працюють в центрах надання соціальних послуг в різних куточках України і зможуть впроваджувати цю модель допомоги у себе на місцях.”

Громади малих міст та селищ також потерпають від наслідків економічних наслідків пандемії. Галина Єрема, керівниця проекту “Економічний розвиток Вижницької територіальної громади через залучення активних жінок та дівчат” з Чернівецької області, розповідає:


“Для нашої організації, як і для Вижницької громади, це перший досвід впровадження гендерної ініціативи. В процесі реалізації проекту ми зіткнулись із рядом викликів, найскладніший з яких – це недовіра самих жінок до можливості змін на краще, відповідно відсутність ініціативи чи запиту на допомогу з їх боку. Нам доводилось адаптуватись досить швидко – разом із іншою організацією ми придбали матеріали для рукоділля та поєднали теорію про гендер і практичні заняття. Учасниці  проекту мали змогу розслабитись за спільним рукоділлям і почали ділитись своїми болями та очікуваннями, а деякі і віднайти натхнення для власної справи.”

Приклад Вижницької ОТГ є непоодиноким, жінки, які проживають у селищах, зазвичай, мають усталений стереотип розподілу пріоритетів свого часу і додатковий заробіток чи хоббі туди входить рідко. Зараз завдяки навчанню у школі жіночого лідерства і досвіду рукоділля учасниці проекту зрозуміли, що можуть заробляти на власних виробах і бути більш незалежними. Ініціатори проекту не збираються зупинятись, до спільноти активних жінок громади долучились також і підприємиці  –  власниці готельного бізнесу, книжкового магазину, налагоджується мережа взаємодопомоги.

Осторонь програми не залишились і проекти, що мають на меті глобальні цілі, зокрема участі в реалізації цілей сталого розвитку та   гендерного порядку денного у світі. Минулого року Київ приєднався до числа підписантів Європейської хартії рівності жінок та чоловіків в житті громад. Один із проектів, що підтримується програмою є “Проведення громадських консультацій щодо імплементації Європейської хартії рівності жінок і чоловіків у житті місцевих громад задля створення ґендерного паспорту Києва” та реалізується Громадянською платформою Нова Країна.

Перший етап реалізації проекту  – дослідження досвіду європейських міст тривав протягом січня-квітня 2020 року.  В рамках нього на основі перехресних досліджень відкритих даних, фокус груп та консультацій з експертами створено методологію яка дозволяє в реальному часі відслідковувати гендерні гепи міста і на них відповідно реагувати.

Лариса Вербицька, координаторка групи “Українські жінки в ООН”, керівниця проекту “Гендерний паспорт Києва” розповідає про його реалізацію:

“Рекомендації ООН щодо імплементації Європейської хартії рівності чоловіків і жінок містять понад 100 показників для аналізу. Ми відібрали свою бібліотеку показників, найбільш релевантну саме для Києва  і по кожному з них визначили джерела формування і можливості їх перевірки. Це дає змогу об’єктивно формувати міську політику розвитку, цільові програми та оперативно реагувати на потреби жінок і чоловіків”.

Наразі триває другий етап проекту, ідею створення та імплементації гендерного паспорту Києва активно підтримує міська влада,  в рамках якого 10 вересня вже відбулася публічна презентація «Гендерний паспорт Києва  – інструмент реалізації політики рівних можливостей».

Задачі розбудови місцевого потенціалу, завдяки участі жінок у місцевому економічному розвитку, усунення дискримінації за ознакою статі на ринку праці, розширення економічних можливостей та розвиток жіночого підприємництва, розширенню участі жінок у прийнятті рішень на місцевому рівні є наскрізними для Проекту ПРОМІС. Довготривалий мультиплікаційних ефект від реалізації ініціатив спрямованих на підтримку жінок та вразливих категорій населення свідчить про вчасність цих змін у відповідь на загальносвітові виклики і потреби громад України.