Джерело: сайт Вінницької міської ради

19 квітня 2020 р. в ході засідання виконавчого комітету було затверджено та передано на розгляд Вінницької міської ради проект Програми розвитку соціального підприємництва на території Вінницької міської ОТГ на 2020-2022 роки.

Програма розроблена департаментом економіки і інвестицій у співпраці з департаментом соціальної політики Вінницької міської ради та за експертної підтримки проекту «Партнерство для розвитку міст» (Проект ПРОМІС), який впроваджує Федерація канадських муніципалітетів за фінансової підтримки Міністерства міжнародних справ Канади.

Робота над формуванням програми була розпочата у жовтні 2019 року і тривала по березень 2020 року. За цей період, для визначення стану розвитку соціального підприємництва у Вінницькій міській ОТГ та основних потреб для розвитку галузі, було проведено 4 фокус-групи та 3 засідання Робочої групи, яка працювала над проектом Програми.

Метою Програми визначено підтримка розвитку соціально-орієнтованого підприємництва, залучення соціально-незахищених груп населення до підприємницької діяльності, поширення кращих практик соціального підприємництва для вирішення наявних соціальних проблем, досягнення позитивних соціальних змін.

Під час розробки Програми був використаний партисипативний підхід — залучення у різних форматах всіх основних зацікавлених сторін до формування її пріоритетів та створення програмних складових.

Досягнення стратегічної мети планується шляхом зосередження на 6 цілях, кожна з яких тісно пов’язана зі складовими екосистеми СП:

Ціль 1. Впровадження інституційної підтримки соціального підприємництва та соціальних інновацій.

Ціль 2. Популяризація культури соціального підприємництва.

Ціль 3. Вимірювання соціального впливу та промоція соціальної звітності.

Ціль 4. Розвиток бізнес-навичок та підтримка розвитку соціального бізнесу.

Ціль 5. Сприяння вільному доступу до ринків для соціальних підприємців.

Ціль 6. Створення фінансових інструментів для розвитку соціального підприємництва.

Програма розвитку соціального підприємництва покликана започаткувати інституційне визнання терміну «соціальне підприємництво», розширити можливості для його розвитку та масштабування, сприяти вирішенню ряду соціальних викликів шляхом досягнення сталих позитивних змін у соціально-економічній галузі.

2