Джерело: Видання «Вежа»

Прев.юХмільник та Вінниця – два міста на Вінниччині, що посіли перше та друге місця відповідно в рейтингу демократичності міст України від Проекту ПРОМІС. Також на десятому місці в рейтингу – місто Жмеринка. 

Як повідомляється на сайті “Децентралізація”, йдеться про дослідження “Індекс демократичності міст – 2020: Звіт про оцінювання стану впровадження інструментів місцевої демократії в органах місцевого самоврядування міст-партнерів Проекту ПРОМІС”.

Зазначено, що аналітичний документ показує кращі практики впровадження інструментів місцевої демократії в містах України. У звіті відображено результати оцінювання стану впровадження інструментів місцевої демократії, які забезпечують процедури залучення мешканців до планування й ухвалення рішень, прозорість діяльності, підзвітність органів і посадових осіб місцевого самоврядування 16 міст-партнерів Проекту ПРОМІС.

Перша десятка рейтингу найдемократичніших міст згідно з дослідженням виглядає так (максимальна кількість балів – 190):

  1. Хмільник – 125 балів. Загальний відсоток – 66%
  2. Вінниця – 117 балів. Загальний відсоток – 61%
  3. Івано-Франківськ – 97 балів. Загальний відсоток – 51%
  4. Кременчук – 91 бал. Загальний відсоток – 48%
  5. Миргород – 80,5 бала. Загальний відсоток – 42%
  6. Долина – 79,5 бала. Загальний відсоток – 42%
  7. Бердянськ – 78,5 бала. Загальний відсоток – 41%
  8. Запоріжжя – 77 балів. Загальний відсоток – 40%
  9. Горішні Плавні – 74,5 бала. Загальний відсоток – 39%
  10. Жмеринка – 70,5 бала. Загальний відсоток – 37%

Що досліджували та які результати?

Протягом листопада-грудня 2019 року досліджувалися 22 інструменти місцевої демократії за 190 індикаторами.

Лідерами у процедурах якості місцевої демократії стали: Хмільник — 66 %, Вінниця — 61 %, Івано-Франківськ — 51 %. Найгірша ситуація з регулюванням місцевої демократії склалася в таких містах як: Ладижин — 3 %, Яремче — 23 %, Енергодар — 28 %.

Зокрема вивчалися інструменти для залучення мешканців до планування та ухвалення рішень органів місцевого самоврядування (ОМС): положення про проведення громадських слухань; публічні консультації, електронні петиції, громадський бюджет; підтримка та розвиток діяльності органів самоорганізації населення; міські програми з розвитку громадської участі; інтерактивність сайту міської ради; залучення мешканців до формування місцевого бюджету / бюджетний регламент.

В цій категорії Хмільник набрав 74 бали, а Вінниця – 67.1

Також досліджувались інструменти щодо прозорості ОМС: онлайн-трансляція засідань ОМС; процедури прозорості роботи депутатів міської ради (положення про постійні комісії); відкритість інформації про роботу міської ради та виконкому; доступність інформації про порядок прийому мешканців в ОМС.

В цій категорії Кременчук та Хмільник – єдині міста, у нормативних документах яких на 100 % упроваджено онлайн-трансляцію в Інтернеті засідань міської ради, її виконавчого комітету, депутатських комісій, а також створено та зберігаються на офіційному сайті відеоархіви всіх засідань.

Натомість Вінниця стала одним з міст, де на сайті міськради оприлюднюють всі нормативно-правові акти, що регламентують роботу ОМС і розвиток громади.

Третя група інструментів – це інструменти щодо підзвітності органів і посадових осіб місцевого самоврядування: відкрите звітування про використання бюджетних коштів; звітування міського голови, депутатів міської ради, її виконавчих органів; положення «Про проведення громадської експертизи діяльності органів та посадових осіб місцевого самоврядування».

В цій категорії Вінниця отримала 22 бали, Хмільник – 23. Зазначено, що лише ці міста процедурно забезпечили право громадян на громадську експертизу.

2Повідомляється, що відкрите та публічне звітування про виконання бюджету міста як інструмент додаткової взаємодії з громадськістю міста керівники міської ради майже не використовують. Цей інструмент впровадили лише 26 % міст. Найкраще з процесом звітування щодо виконання бюджету міста впоралася Хмільницька міська рада (93 %). На другому місці — Вінницька міська рада (79 %). У бюджетному регламенті міська рада врегулювала норми щодо оприлюднення в ЗМІ та на офіційному сайті міської ради звітів про виконання бюджету, інформації про час і місце публічного представлення звіту про виконання бюджету, а також визначення дати, до якої публічне звітування має відбутися.

Також на сайті Вінницької міської ради створено електронний ресурс «Мапа коштів Вінницької громади», де мешканець може побачити сфери, види робіт і території / місця, де проходять роботи, фінансування яких здійснюється з міського бюджету.