Прев_юВ рамках фінансування гендерних ініціатив Проектом ПРОМІС спільно з Асоціацією міст України (АМУ), на заключному етапі реалізації проекту “Підвищення впливу жінок у розбудові місцевого економічного розвитку як запорука успішної реалізації гендерної політики м. Полтави” департаментом економіки та інвестицій Полтавської міськради розроблено гендерний паспорт міста.

Гендерний паспорт міста – це комплексний документ, що ґрунтується на дослідженнях різних сфер діяльності міста, зокрема освіти, охорони здоров’я, бізнесу, промисловості, ОМС та залученості жінок і чоловіків до них. Гендерний паспорт дає змогу більш збалансовано планувати міський розвиток, враховувати потреби та запити чоловіків і жінок, ефективніше інвестувати в освітньо-культурну та соціо-економічну сфери міста.

Попередній успішний досвід розробки гендерних паспортів, для таких міст як Харків, Львів, Житомир за підтримки Проекту ПРОМІС, дав змогу ефективно організувати роботу експертів з аналізу та впорядкування демографічних даних для міста Полтава. Так, зміст гендерного паспорта Полтави ґрунтується на актуальній інформації Головного управління статистики у Полтавській області, Полтавської міськрайонної філії Полтавського обласного центру зайнятості, виконавчих органів Полтавської міської ради, закладів вищої освіти міста Полтави. 

Серед ключових фактів гендерного паспорту Полтави: середній вік чоловіків зріс до 42 років, а жінок – до 44 років, серед лікарів усіх спеціальностей у місті переважають жінки (85,7 %); у гендерній структурі органів місцевого самоврядування міста Полтави майже три чверті складають жінки (74,0 %), проте, чим вища категорія посади в ОМС тим, тим менший відсоток жінок її представляють. Для вищих навчальних закладів характерна ситуація в якій жінки більшою мірою представляють викладацький склад, а чоловіки професорський та керівний.  

“Розробка гендерного паспорту міста Полтава, – коментує Віта Клименко, директор Департаменту економіки і інвестицій,  Полтавська міська рада, – стала заключним етапом реалізації проекту “Підвищення впливу жінок у розбудові місцевого економічного розвитку як запорука успішної реалізації гендерної політики м. Полтави”, що впроваджується за підтримки Проекту ПРОМІС та АМУ. В рамках нього вже відбулися тренінги з підвищення підприємницької грамотності, бізнес-консультації та форум для жінок. Розроблений гендерний паспорт, у свою чергу – важлива сходинка до запровадження гендерноорієнтованого бюджетування в місті Полтава та розширення його можливостей до соціоально-економічного зростання”.

Потужна аналітична база дає змогу запроваджувати  обґрунтовані та економічно ефективні ініціативи для розвитку міста з урахуванням потреб кожного мешканця громади. Тож, Проект ПРОМІС систематично підтримує ініціативи, що мають на меті рівноцінне посилення спроможностей та збалансований розвиток професійного капіталу жінок і чоловіків у містах.