2020-09-25Перші установчі збори Клубу підприємців міста Ладижин, що створений за підтримки Проекту ПРОМІС в рамках Фонду сприяння розвитку малих та середніх підприємств, відбулися у липні цього року. За цей час у Клубі проведено близько двох десятків тренінгів і консультацій, а приміщення на кілька днів стало імпровізованим виставковим залом для місцевого художника світового рівня.

Разом із Проектом ПРОМІС партнерами в реалізації проекту стали міська рада Ладижина, Агенція місцевого економічного розвитку, ТОВ «ДТЕК ЕНЕРГО», ГО “Фундація підприємницьких ініціатив”. Зокрема, за підтримки Проекту ПРОМІС придбане комп’ютерне обладнання, 40 крісел, а також забезпечується систематичне навчання за участі експертів та онлайн-консультування.

За словами керівника проекту Людмили Равлюк, директорки Агенції місцевого економічного розвитку міста Ладижин:

«З липня участь у заходах Клубу, організованих за підтримки Проекту ПРОМІС, взяли понад 45 підприємців Ладижина. Підприємці об’єднуються для отримання нових знань на тему фінансової грамотності, впровадження енергоефективності в підприємництві, ведення бізнесу онлайн та неформальних зустрічей. Зараз ми маємо дуже великий запит на знання щодо користування електронними сервісами, як наприклад участь у закупівлях Прозоро, а також використання смартфонів замість касових апаратів і вже готуємо відповідні тренінги для учасників Клубу».

Досвідом участі в навчальних заходах від Клубу підприємців ділиться Роман Баранов, місцевий підприємець:

«Навчання відбувається дуже насичено, тренери професійно і всебічно відповідають на питання. Крім того, значним позитивом для нас підприємців є змога об’єднати зусилля і бути більш сильними у реалізації спільних потреб, наприклад – зниження відсотку єдиного податку на ведення підприємницької діяльності 2-ї групи фізичних осіб підприємців».

Альона Габрик, консультантка проекту  відзначає високий запит місцевих підприємців на отримання актуальної інформації:

«Підприємці не завжди вчасно відслідковують зміни в законодавстві, як то подача звітності та сплата податків. Також є високий попит на знання щодо фінансової грамотності, прорахунків своїх бізнес-планів для ведення прибуткової підприємницької діяльності та роботи з електронними сервісами. Завдяки Проекту ПРОМІС ми маємо змогу відповідати на ці та інші запити ладижинських підприємців, надавати актуальну інформацію, фахові консультації і підтримувати їх розвиток».

Одним із партнерів реалізації проекту є ГО “Фундація підприємницьких ініціатив”, її голова, Оксана Чорноморець зауважує:

«Зараз, об’єднавшись у Клуб підприємців ми стали більш згуртованими, допомагаємо один одному. Завдяки підтримці Проекту Проміс отримуємо багато корисної аналітичної інформації, нещодавно пройшли аудит. Дуже класно, що тепер ми маємо змогу збиратись – це дійсно допомагає розвитку підприємництва і позитивно впливає на бізнес-клімат загалом».

Створення об’єднань для підтримки підприємців вже зарекомендувало себе як дієвий механізм розвитку малого та середнього підприємництва, тож Проект ПРОМІС захочує такі ініціативи. Це дозволяє учасникам посилити свої бізнес-компетенції й спроможність, навчатись разом та налагоджувати контакти, а відтак, і поліпшувати бізнес-клімат у місті.