22-23 листопада 2018 року Проект ПРОМІС провів Другу міжнародну конференцію з інклюзивного розвитку бізнесу. Конференція стала продовженням конференції з інклюзивного розвитку бізнесу, яка відбулася у листопаді 2017 року.  Мета Другої міжнародної конференції з інклюзивного розвитку бізнесу – покращити обізнаність представників українських міст щодо новітніх підходів до інклюзивного розвитку бізнесу через аналіз успішних українських та міжнародних прикладів інновацій та інвестицій, що змінюють світ.

IMG_1620У дводенній конференції взяли участь засновники та управлінці малих та середніх підприємств, представники органів влади, місцевого самоврядування, громадських організацій, Посольства Канади в Україні, Федерації канадських муніципалітетів, проектів міжнародної технічної допомоги, а також провідні міжнародні та українські експерти з питань інклюзивного розвитку бізнесу.

Перший день Конференції був присвячений аналізу сучасного стану розвитку та змін, які сталися в інклюзивному розвитку бізнесу в Україні, Канаді та європейських країнах. Окрему увагу було приділено проблематиці бізнесів, які створені жінками, молоддю, учасниками АТО, внутрішньо переміщеними особами, а також питанням залучення інновацій та інвестицій, що змінюють світ. В другий день конференції відбулася панельна дискусія за участю представників міжнародних і вітчизняних фінансових інституцій та програм, які підтримують інклюзивний розвиток бізнесу в Україні. Учасники обговорили соціальні функції інклюзивного бізнесу для вирішення питання зайнятості жінок, молоді та інших груп населення, що недостатньо представлені в бізнесі.

promis_0498_1Почесним гостем конференції став Посол Канади в Україні Роман Ващук, який закликав учасників активно використовувати передовий канадський досвід соціального підприємництва та інновацій, принагідно відзначивши внесок Проекту ПРОМІС в запозичення канадського досвіду, що стало можливим завдяки навчальним поїздкам в Канаду, які команда Проекту ПРОМІС організувала для представників міст-партнерів Проекту.

Ще один представник Посольства – керівник Відділу міжнародного розвитку Посольства Канади в Україні Карім Моркос – нагадав присутнім, що Канада є лідером в сфері гендерної рівності та інклюзивного розвитку, що робить її досвід особливо цінним. На його думку, Україні необхідно створювати можливості для інвесторів, які розвиватимуть рентабельні соціальні проекти. Саме в цьому і стане в нагоді канадський досвід зі своїми новітніми підходами до вирішення соціальних питань, такі як соціальне фінансування та соціальна інновація.

Органи IMG_0797центральної виконавчої влади на конференції представили Заступник Міністра молоді та спорту України Олександр Ярема та заступниця Міністра соціальної політики Наталія Федорович. Олександр Ярема розкрив основні пріоритети політики Міністерства молоді та спорту України, серед яких – забезпечення зайнятості молоді, створення можливостей для реалізації її потенціалу в Україні. Пан Ярема нагадав присутнім, що з цією метою в березні 2016 року був підписаний Пакт заради молоді, до якого долучилися понад 100 українських та міжнародних компаній. Ключові положення Пакту – створення нових робочих місць з фокусом на молодь, нових програм стажувань, а також партнерства між бізнесом та університетами з метою адаптації освітніх програм до потреб сучасного ринку праці.  У свою чергу, Наталія Федорович наголосила на важливості соціальної адаптації вразливих груп населення, зокрема, ветеранів АТО. Заступниця міністра зазначила, що актуальним є питання професійної адаптації ветеранів АТО, надання їм можливості пройти навчання та здобути іншу професію. На думку пані Федорович, в пілотних областях Проекту ПРОМІС є потенціал для реалізації подібних ініціатив.

IMG_1656Під час конференції було вперше обговорено нове явище в економіці – імпакт-інвестування. Канадський експерт Линн Девіс пояснила, що імпакт-інвестування – це підхід, який передбачає вирішення соціальних та екологічних проблем з отриманням позитивних фінансових результатів. Експертка зазначила, що як глобальне суспільство, ми постаємо перед багатьма викликами, з якими традиційні бізнес-моделі не здатні впоратися. Зокрема, ми більше не можемо ігнорувати проблеми навколишнього середовища та становище вразливих груп населення. У зв’язку з цим включення соціальної мети в “ДНК” підприємства дозволить вирішити чимало актуальних проблем, а підприємства при цьому зможуть отримувати прибуток від своєї діяльності.

Ще один іноземний експерт – іспанець Андер Ечеберія, поділився досвідом діяльності кооперативного руху в своєму рідному місті Мондрагон на півночі Іспанії. Цей рух об’єднує ряд автономних кооперативів, власниками яких є люди, які там працюють. 10 % доходів цих кооперативів йде на розвиток громадських проектів.

IMG_1643Рафаель Коста, керівник бізнес-центру в м. Вон, провінція Онтаріо, Канада, розповів про розвиток соціального підприємництва в Канаді, зокрема про підтримку, яку федеральний уряд та місцева влада надають соціальним підприємствам. За словами експерта, інтерес до соціального підприємництва в Канаді постійно зростає, а більшість канадських університетів та коледжів навіть мають лабораторії соціальних інновацій.

Головний експерт департаменту розвитку та управління проектами муніципалітету Габрово у Болгарії Севдаліна Ненкова поділилася особливостями розвитку соціального підприємництва у Болгарії. Експертка зазначила, що муніципалітет Габрово підтримує всі види соціальних ініціатив, інформує громадськість про важливість розвитку соціальних підприємств та підтримує їхній розвиток, створює стимули для соціально ефективних ініціатив.

Не обійшлося і без успішних українських практик. Людмила Нецкіна, Голова Правління ГО “Гармонія”, розповіла, як завдяки фінансовій допомозі Проекту ПРОМІС організація відкрила у м.Вінниці інклюзивний манікюрний салон, в якому працюють люди з інвалідністю. Вона подякувала Проекту ПРОМІС за допомогу, підкресливши, що саме завдяки подібним ініціативам забезпечується економічна інтеграція людей з інвалідністю.

IMG_1293Юрій Филюк, засновник та виконавчий директор «ПРОМПРИЛАД» та керівник Платформи «Тепле місто» з м.Івано-Франківськ, представив два кейси імпакт-орієнтованих підприємств – громадський ресторан «Urban Space», переважна частина прибутку якого йде на фінансування розвитку Івано-Франківська, та Проект «Промприлад. Реновація», який реалізує різноманітні ініціативи у чотирьох основних напрямках: сучасна освіта, сучасне мистецтво, нова економіка та урбаністика.

Президентка ГО “Вінницький клуб ділових людей” Надія Лисецька, виступаючи під час пленарного засідання “Жіноче підприємництво: проблеми та перспективи”, заохотила українських жінок брати активнішу роль в економічному житті країни та не боятися викликів підприємництва. Вона закінчила виступ твердженням, що дім має бути для жінки центром, а не кордоном її життя, чим викликала бурхливі аплодисменти залу.

Окрім пленарних засідань в рамках конференції відбувся  ярмарок, на якому були представлені кращі моделі інклюзивного розвитку бізнесу. Учасниками ярмарку стали:

  • Громадська організація «Асоціація захисту прав та допомоги людям з інвалідністю «Відкриті серця», м. Вінниця
  • Громадська організація «Гармонія», м. Вінниця
  • Громадська спілка «Спілка малих та середніх експортерів», м. Горішні Плавні
  • Громадська спілка «Соціальне підприємство «Навчально-виробничий центр», м. Полтава
  • Центр підтримки експорту, створений на базі Агенції регіонального розвитку Запорізької області та Запорізької торгово-промислової палати, м. Запоріжжя
  • Комунальне підприємство «Центр спадщини вигодської вузькоколійки», смт. Вигода, Івано-Франківська обл.
  • Громадська організація «Асоціація сприяння міжнародному бізнесу та розвитку «Бюро сприяння експорту», м. Кременчук
  • Благодійна організація «Український форум благодійників», м. Київ
  • Громадська організація «Товариство ветеранів АТО Запоріжжя», м. Запоріжжя
  • Громадська спілка «Український органічний кластер», м. Хмільник
  • Громадська організація «Ліга ділових та професійних жінок України», м. Чернігів

promis_0950promis_1028

Кінцевим результатом роботи Конференції стало формування резолюції з практичними рекомендаціями щодо розвитку інклюзивного бізнесу в Україні.

Для кращого ознайомлення з основними темами конференції пропонуємо переглянути відео-запис конференції та презентаційні матеріали основних доповідачів.


ВІДЕО:

ДЕНЬ 1

ДЕНЬ 2


ЗАВАНТАЖИТИ:

zip Резолюція конференції
zip БАНЕРИ учасників Ярмарку інклюзивних підприємств
zip Презентаційні матеріали

Фотогалерея